Thursday, March 29, 2012

Seminar Anti-Kristian Memang Menjijikkan!

Kerja Bangang Yang Kurang Ajar dalam pengetahuan Agama Islam sahajalah yang akan beri sambutan kepada Seminar sebegini! Ada tak penganut Islam di mana mana dunia Islam yang mempunyai masalah ataupun takut dengan penganut Kristian? Sebenarnya mereka di negara Islam lain hidup dengan harmoni satu keluarga dengan penganut Kristian.

Nabi Muhammad SAW pun mengatakan dalam Al-Quran bahawa Penganut Kristian adalah pengikut Nabi Isa Ibni Mariam dan mereka adalah ahli Injil Al-Kitab yang Diiktiraf oleh Agama Islam sebagai salah satu daripada 5 Buku Suci yang diiktiraf oleh Agama Islam.

KUALA LUMPUR, 28 Mac — Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mendesak Putrajaya memberikan penjelasan berhubung seminar “ancaman Kristianisasi” pada Sabtu ini yang mana Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan perkara itu sebagai “gerakan politik yang menjijikkan.”

Anwar (gambar) ketika ditanya ketika sidang media di Parlimen petang ini bersetuju bahawa program sedemikian adalah berbahaya dan akan memberikan tekanan kepada hubungan antara agama di negara ini.

“Apa yang saya boleh katakan ini adalah satu gerakan yang menjijikkan apabila menggunakan agama untuk menakutkan orang lain,” katanya.

Ketua Pembangkang itu turut mengaitkan program tersebut dengan Umno, berkata pemimpin kerajaan kerap kali menggunakan sentimen agama untuk mendapatkan sokongan Melayu.
Namun begitu, Anwar menambah sekiranya ancaman Kristianisasi itu wujud, pihak yang berkenaan perlu mengemukakan bukti dan bukannya menimbulkan ketakutan dan kemarahan masyarakat Muslim.

“Adakah benar berlakunya gejala Kristianisasi dalam kalangan Muslim,” soalnya. Program berkenaan dianjurkan oleh Jabatan Pelajaran Johor dan Jabatan Mufti Johor bertajuk “Pemantapan Aqidah, Bahaya Liberalisme dan Pluralism Serta Ancaman Kristianisasi Terhadap Umat Islam. Apa Peranan Guru?” yang mana setiap sekolah perlu menghantar dua guru agama daripada keseluruhan 55 sekolah kebangsaan di negeri tersebut.

http://my.news.yahoo.com/anwar-seminar-di-johor-gerakan-politik-yang-menjijikkan-102052823.html

No comments: